SORTEREN OP CIRCULARITEIT; FASHION FOR GOOD LANCEERT EEN NIEUW PROJECT VOOR TEXTIELRECYCLING.

De hoeveelheid afgedankte textiel neemt jaarlijks toe en dit zal steeds sneller gaan. Hoewel een deel van dit textiel opnieuw wordt gedragen, wordt een aanzienlijk deel ook gerecycled. Om een goede infrastructuur te creëren en dit textiel effectief te recyclen, is inzicht in de materiaalsamenstelling vereist. Het huidige textielsorteersysteem, dat sterk afhankelijk is van handmatige invoer, kan geen nauwkeurige inzichten geven gezien de vaak onbetrouwbare en afwezige kledinglabels.

Vandaag lanceert Fashion for Good het Sorting for Circularity-project om deze uitdaging op een grotere schaal dan ooit tevoren aan te pakken. Door belangrijke merken en marktleiders uit heel Europa samen te brengen, zal het project een uitgebreide analyse van textielafval uitvoeren met behulp van nauwkeurigere, innovatieve Near Infrared (NIR) -technologie, terwijl ook de mogelijkheden van textielrecycling in kaart worden gebracht. Dit onderzoek zal leiden tot een open digitaal platform om textielafval van sorteerders te matchen met recyclers, waardoor ze op elkaar kunnen worden afgestemd en een infrastructuur kunnen bouwen voor meer circulariteit in de komende jaren.

Het project brengt de grootste industriële textielsorteerders in de Noordwest-Europese regio samen; waaronder Boer Group, I: CO (een onderdeel van SOEX Group), JMP Wilcox (een onderdeel van Textile Recycling International) en TEXAID, waardoor belangrijke spelers in de industrie centraal staan ​​in het project en de industrie naar meer circulariteit wordt gedreven.


 

UPDATE | Corona virus COVID-19

De wereldwijde uitbraak van COVID-19 zorgt voor veel uitdagingen in verschillende sectoren. Boer Group heeft hier uiteraard ook mee te maken.

Het inzamelen en recyclen van gebruikt textiel wordt in de meeste EU-lidstaten beschouwd als een essentiële activiteit onder afval management. Daardoor kunnen we de inzameling en sortering van het textiel ook tijdens deze crisis continueren.

Uiteraard hebben alle Boer Group-bedrijven voorzorgsmaatregelen getroffen conform richtlijnen van de landelijke gezondheidsinstellingen om de veiligheid en gezondheid van onze medewerkers te waarborgen. Dit is onze belangrijkste prioriteit.


Boer Group sluit keten textielrecycling met overname Frankenhuis

DORDRECHT | HAAKSBERGEN – Op 15 oktober 2018 heeft Boer Group een meerderheidsbelang genomen in Frankenhuis te Haaksbergen. Met deze strategische overname sluit Boer Group de keten in de circulaire economie voor post-consumer textiel.

Nu de strategische positionering en de werkgelegenheid binnen Frankenhuis verzekerd zijn, nemen participatiemaatschappij Wadinko en Hannet de Vries-in ’t Veld afscheid van Frankenhuis. De directie van Frankenhuis wordt voortgezet door Tich Vanduren. Met de integratie van Frankenhuis binnen Boer Group wordt gezorgd voor een constante aanvoer van grondstoffen en kan een verdere groei in de productie van mechanisch gerecycleerd post-consumer textiel worden gerealiseerd.

Frankenhuis is een toonaangevend en enige bedrijf in Nederland dat gespecialiseerd is in mechanische recycling van post-consumer textiel. Bij Frankenhuis zijn 30 mensen werkzaam.

Boer Group zamelt in, sorteert en maakt al ruim 100 jaar textiel, gedragen kleding en schoenen gereed voor hergebruik. De organisatie bestaat uit drie inzamelbedrijven en zeven sorteerbedrijven in Nederland, België en Duitsland. De 750 medewerkers sorteren ca. 100 miljoen kg gebruikt textiel per jaar en werken voortdurend aan een duurzame oplossing om restafval tot een minimum te beperken.

Website van Frankenhuis: www.frankenhuisbv.nl